Jom Belajar Bahasa JEPUN 2

 


****** Jom kita sambung belajar Bahasa Jepun********

1.    Ohayou Gozaimasu = Good Morning - Use before 10am
2.       Ohayou  = Good MOrning - Informal
3.       Konnichiwa = Hello - After 10am , afternoon time, day time
4.       Konbanwa = Good evening - after 5pm selamat ptg/mlm
5.       Oyasumi nasai = Good Night
6.       Oyasumi = Good night - Informal
7.       Omedetougozaimas= Tahniah!
ucapan ini boleh diucapkan untuk pengantin baru, calon peperiksaan dll.

8.       ganbatte : berusaha
* suteki : indahnya.
* taiyou : matahari
*namida : tangis
* uta : lagu
* rakan-rakan : tomodachi @ nakama (kawan seangkatan)

9.       YURUSHIKU ONEIGAISHIMAS ASRAR SYAMIM SAN! = SILA BERI TUNJUK AJAR ASRAR SYAMIM!
10.   watashi wa nihonggoga wakarimasen = "i don't understand bahsa jepun"
11.   Onamae wa = "What is ur name ? "
12.   Watashi wa xxxxx desu ="My name is xxxxx."
13.   hajimemashite =how do u do ? - use on first time meet only
14.   hajimemashite , douzo yoroshiku = that is very nice to meet u - use on first time meet only
15.   Ogenki desuka ? = How are u ? / awk shat ke?

16.   iie watashiwa gengkidewaarimasen= Tidak, saya tak sihat.
hai, okagesamade = fine , thank you
* Kalau ya/ Yes = hai.
  Kalau tidak /no / not = iie
Cara nak sebut iie = 'e' bunyi seperti 'yek'.

17.   Wakaranai- x tau
18.   nai -  tau
19.   Damek - rosak@reject
20.  Nihongo de hanashimashou. Watashiwa sukoshi hanasemasu.= Jom cakap guna bahasa jepun. Saya boleh cakap sikit2".
Sukoshi = Sikit
De = Guna
Hanashimasu = Cakap
Hanashimashou = Jom cakap
Hanasemasu = Boleh cakap
21.   choto...choto..= skit2/ ble lar
22.   saikin ikagedesuka = how are you recentky?
23.   ohisashiburi desu = long time no see.
24.   Itadakimasu = say b4 having meal --"i will accept your food" terima kasih dengan orang yang buat makanan tu
25.   ajinamoto suka sangat?: Watashiwa anjinamotowo tottemo sukides.

26.   AJI NO MOTO
kalau tak silap maknanya PERASA ASLI.
AJI= RASA  @ PERISA / flavor, taste
NO = YANG / PUNYA
MOTO = ASLI / original
27.   SYINJU KU,=BANDAR MUTIARA,
28.   chottomattekudasai-tggu sebentar
29.   Ikimasu=saya pergi dulu
Ittarashai=baik-baik jer
Tadaima'=dia bagi tahu dia dah balik
Okaeri=selamat sampai

30.   gochisousama(deshita) = say after meal
31.   doumo arigatou gozaimasu = thank you very much
32.   doumo arigatou = thank you
33.   doumo = thanks
34.   Arewa nangdeska. = Itu apa?
35.   Wakarimaska= faham tak?
36.   tabemasu-makan
37.   gohan o tabemasu-makan nasik
38.   sakana o tabemasu-makan ikan
39.   dou itashimashite = you are welcome
40.   moshi moshi = hello ---use only when over phone
41.   sumimasen = i am sorry, excuse me
42.   gomen nasai = casual way of sumimasen
43.   gomen = informal way of gomen nasai
44.   gomen kudasai = hello, is there anyone here ? -- use when enter shop or other ppl's home but see no one in.
45.   tadaima = i am back!
46.   okaerinasai  = reply for tadaima - "welcome back"
47.   baka!!  =  bodoh!! bengap!! sengal!!
48.   daijabou deska?  =  awak tak apa2?
49.   genki genki!  = gembira gembira! (nak cheer up some1)


50.   SATORARE = Suara Hati
51.   gambatte  =  berusahalah!!
52.   otanjoubi omedetou (gozaimasu) =  happy birthday
53.   'ogenki desu ka?'  = how do u do....
54.   'ogenki desu' = fine. Thank u
55.   omedetou =  tahniah.
56.   genki =  baik (informal)
57.   ogenki =  baik (informal)



58.   Tabemasu = makan
nomimasu = minum
mimasu  = menonton
shimasu = perbuatan
kaimasu = beli
torimasu = tangkap gambar
kikimasu = dengar
yomimasu = membaca
kakimasu = tulis

cth ayat

Watashi wa gohan o tabemasu
mksdny:- sy makan nasi

makanan

-gohan-nasi
-pan-roti
-o-kayu- bubur
-sandoithchi- sandwich
-sarada-salad
-yakisoba- mee goreng
-yokigohan-nasi goreng

a)    jom cube bt ayat lain..

        watashi wa pan to tabemasu
         mksy: sy makan roti dan telur..

ashita kazoku to issho ni ega o mimasu
ashita=esk to = dg kazoku=famly issho ni= bersama eiga= wayang mimasu=tengok
mksd:esk tgk wayang bersama famly..

10 comments:

  1. Info Yang Menarik Untuk Di Ketahui Bersama... Dapatkan 14 Siri Video Pembelajaran Yang Mengandungi Cara Langkah Demi Langkah Untuk Anda Mempelajari Dan Seterusnya Menguasai Perkataan, Tatabahasa Dan Penggunaan Ayat Di Dalam Bahasa Jepun Dengan Cara Yang Sangat Menarik, Mudah Dan Interaktif...

    Sila KLik Sini

    ReplyDelete
  2. boley tahan bnyak gak yg syer pham based on u pnya word hehehe
    arigato >.<

    ReplyDelete
  3. hajimemashite.. watachi no namae wa adli desu.. selangor no beranang kara kimashita.. doozo yoroshiku onegaishimasu...:-)

    bole tak kalo ad ap2 yg sy tk faham dlm bahasa jepun sy tnya awak nti?? kalo bole awak ambil numbe saya 0134080921 miss call or txt ja pown pown bole.

    ReplyDelete
  4. Sgt informatif. bnyk perkataan dari bhsa jepun yg blh kita ketahui cara sebutan dan maksudnya skali dlm bhsa melayu..doumou arigatou

    ReplyDelete
  5. Kebanyakan nye salah ejaan -,- sepatutnya NIHON-GO bukan Nihonggoga. Tpi well, just nk tgk xD doumo ngn arigatou sama je laa -,- perbaiki ya? Sorry kalau terasa :3

    ReplyDelete
  6. Waaa saya harap boleh keluarkan banyak lagi module ini saya pun sedang belajar basa jepun ni.

    ReplyDelete
  7. Waaa saya harap boleh keluarkan banyak lagi module ini saya pun sedang belajar basa jepun ni.

    ReplyDelete
  8. Ogenki deska?
    Nihongo de hanashemashou.Watashi wa sukoshi hanashimasu.
    Doumu... haha ...
    email me at piqah96@gmail.com (ade ckgu2 , or sukarela utk ajar bhsa jepun. Org ckp private teacher la katekan area slgor (shah alam utmkn) text email kt sy. Payment tu nt deal cmne, tggi2 x mmpu jgk nk byorr...hehe

    ReplyDelete
  9. wah mudah nak paham..dah boleh hafal sikit2...try main game ni..sy dapat hafal banyak perkataan ngan main game teka ni..
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.marqistudio.tekaperkataanjepunmalay

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...